Tänk på detta innan du startar eget

Många personer har en dröm om att starta ett eget företag inom något område som man känner sig hemma inom. Detta är väldigt bra – egna företag gör att Sverige går framåt och det är något som verkligen behövs i takt med att industrierna i en allt högre grad försvinner och lämnar landet. Kan man attrahera – framförallt – yngre människor att förverkliga sina drömmar genom att starta egna företag så kommer detta att leda till fler jobbtillfällen då dessa företag någon gång står inför en expansion.

Vi har dessutom i Sverige en stolt tradition av drivna entreprenörer och affärsmän- och kvinnor som lyckats även internationellt efter att ha börjat i en liten skala på hemmaplan. De tydligaste exemplen på detta handlar om IKEA och Ingvar Kamprad, Hennes & Mauritz och Erling Persson samt under senare år även Spotify och Minecraft. Alla dessa har kunnat utvecklas i lugn och ro där de dragit nytta av de fördelar Sverige som land har kunnat erbjuda företagare. Hur ser det ut nu och har vi några möjligheter att återigen lyckas få fram unga, drivna egenföretagare i Sverige? Ja, naturligtvis har vi det och allt handlar här om att få dessa personer att våga ta steget fullt ut och verkligen satsa på den idé de har. Det finns några små tips man kan använda sig av om man står in – eller precis har startat – sin egna firma och om vi radar upp dessa nedan så kan det vara lite enklare att skaffa sig översikt.

  • Bygg ett nätverk. Oavsett vilken bransch man är verksam inom så måste man skaffa sig kontakter som därefter kan börja rekommendera de tjänster eller de produkter man säljer. Var aktiv, visa upp dig och var generös – både med dig själv och din plånbok.
  • Ta hjälp. Lägg fokus fullt ut på din verksamhet och ta hjälp med exempelvis bokföring. Just bokföring och redovisning är något som tar mycket tid och stjäl fokus från det verkliga verksamhetsområdet. Att leja en byrå som sköter din bokföring är heller inte så dyrt och, kom ihåg detta; fusk med bokföring är ett brott oavsett om det sker medvetet eller inte. Alltså – ta extern hjälp med redovisning och bokföring, det tjänar du på i längden.
  • Lär dig marknaden. Kolla innan du startar hur marknaden ser, hur prisbilden ser ut och vilken kvalitet dina blivande konkurrenter håller på sina uppdrag eller produkter. Finns det plats för en till? Var ärlig mot dig själv här.
  • Tro på det du gör. Har du en idé som du verkligen tror på så måste du vara beredd att strida hårt för att övertyga andra. Framförallt – du måste räkna med att det kan ta tid, men att belöningen väntar i framtiden. Det var knappast någon som trodde på Kamprad då han började i sitt garage nere i Småland heller, eller hur? Tro på dig själv!

Så det var några tips som kan hjälpa lite innan man sätter igång. Ta framförallt tillvara på nummer två och ta hjälp med bokföring och redovisning. Det kommer att ge dig mer tid som du kan lägga på ditt egentliga område.