Tänk på detta då du inreder din butik

Att öppna en butik är alltid spännande och detta oavsett vad det är man säljer. Det kan handla om kläder, det kan handla om möbler eller det kan handla om böcker – vad som helst egentligen. Gemensamt i alla branscher där man har en butik som försäljningskanal är dock att denna måste inredas och skötas om på ett sätt som passar och tilltalar sina kunder.

Det måste vara något som säger något om det du säljer – det är det viktigaste och med detta menar vi att du måste lägga energi på att skylta i dina fönster. Säljer du klänningar – ja, då måste du också se till att dina skyltfönster och de dockor du har uppställda där, och i butiken, verkligen ser attraktiva ut. Detsamma gäller om du säljer böcker, skivor eller möbler. Se till att dina produkter syns och detta på bästa sätt. Lägg ner stor tid på att din butik verkligen säger något om det du säljer.

Vidare kan vi även nämna det självklara i att bedriva en affärsverksamhet – se till att det är rent och fräscht. Det här skrattar många åt och tycker att det är en självklarhet som alla följer, men är det verkligen så? Nej, det är det verkligen inte. Många butiker har väldigt dåligt städat och detta gör att kunderna sällan återkommer. Det vi menar här är att om man fuskar med sin städning; dammsugning, torkning av golv, rengöring av toalett, fönsterputs – ja, då tar man som butiksinnehavare också stora och onödiga risker.

Det man kan göra här är att avsätta en del av sin budget på att ha ett företag som kommer förbi och städar butiken under kvällstid medan man själv är hemma. Det här kan vara svårt för en butik som nyss har öppnat och då får man vara beredd på att göra jobbet på egen hand. Det får, helt enkelt, inte fuskas med städningen.

Varför nämnde vi då fönsterputs – något som man kanske gör en- eller två gånger per år i sitt hem? Jo, har man en butik så finns det, som vi sa, också ett skyltfönster och detta är något som alltid blir smutsigt. Dina kunder stannar och tittar, kladdiga fingrar från barn samt att även avgaser sätter sig på fönstret – allt detta gör en fönsterputs nödvändig och detta mer frekvent än vad som sker i ett hem. Så enkelt är det.

Ett säljande leende

Städningen är alltså väldigt viktig och en underskattad del i en butiksverksamhet, men finns det något mer? Ja, naturligtvis måste vi här även nämna din egen inställning. Det ska synas att du älskar det du håller på med, ett leende säljer bättre än en mungipa som pekar nedåt. Var aktiv, var hjälpsam och visa dina kunder att du verkligen vet vad dina produkter är. Säljer du böcker, skriv upp några roliga tips. Säljer du klänningar, klä dig i dessa och om du säljer skivor – se till att spela dina favoriter i bakgrunden. Ha roligt och se till att dina kunder smittas av din entusiasm.