En grundbult i demokratin

Att använda sig av tryckerier är ett utmärkt sätt att få möjlighet att uttrycka sig på. Vare sig det är via plakat, t-shirts eller kaffemuggar är ett budskap i tryck ovärderligt i en demokrati.

Tryckfrihetsordningen är en av våra allra äldsta lagar i Sverige. Det är dessutom en grundlag, och ruckas därför inte på i första taget. Det krävs nämligen två beslut med ett riksdagsval emellan för att ändra eller ta bort en grundlag. Den som äger ett tryckeri i Göteborg är säkert glad över att grundlagar som yttrandefrihet och tryckfrihet är så skyddade. Tryckerier är svart på vitt det som definierar möjligheten till att uttrycka sig via tryck. Det finns många exempel på hur viktigt det är med tryckerier i världen. Titta bara på böcker och litteratur. Det är som sagt en grundläggande pelare med fria tryckerier i en demokrati. Det är inte bara med din verbala röst du ska kunna uttrycka dig.

Tryck i variationer

Den som någon gång besökt en mässa eller en demonstration av något slag vet att tryckerier genomsyrar nästan allt material på en sådan plats. Oavsett om det är en gymnasiemässa, politisk mässa eller ett massmöte kommer du få se muggar, t-shirts, tygpåsar och plakat med organisationen, företaget eller partiets budskap. Hur många pennor har du till exempel inte fått med dig när du varit på ett föredrag eller en informationsträff? En penna som det kanske står “Hotell Göteborg” på eller vad som helst. Det är också ett resultat av arbetet från ett tryckeri.